Hujroh - Forum Pesantren Indonesia Alumni Pesantren Indonesia Forum      Misi Hujroh
 

Main juga kesini sul:
The Ghurfah Kisah Sukses Alumni Alumni di Luar Negeri Bisnis Online Hikayah fi Ma'had Railfans Dunia Pesantren Ekonomi Islam
Forum  Bisnis & Kerja  Jurnalistik 
De Waarde Van Het Evenwicht
Pages: [1]

(Read 57 times)   

Co Hujroh

  • Abadan fi Ma'had
  • ***
  • Co Hujroh No Reputation.
  • Join: 2018
  • Posts: 1726
  • Logged
De Waarde Van Het Evenwicht
« on: 30 Jun, 2019, 19:12:10 »


De Waarde Van Het Evenwicht

Het opbouwen van een sterk merk betekent het maximaliseren van alle tien kenmerken. En dat is duidelijk een waardig doel. Maar in de praktijk is het enorm moeilijk omdat in veel gevallen, wanneer een bedrijf zich richt op het verbeteren van één van de tien kenmerken, anderen eronder kunnen lijden.
Denk aan een premium merk dat voor een nieuwkomer op de markt met vergelijkbare functies tegen een lagere prijs wordt geconfronteerd. De managers van het merk kunnen in de verleiding komen om hun prijsstrategie te heroverwegen. Het verlagen van de prijzen zou de nieuwkomer met succes kunnen verhinderen om op korte termijn marktaandeel te winnen. Maar welk effect zou dat hebben op de lange termijn? Zal een stap buiten de definitie van "premium" het merk veranderen in de hoofden van de doelgroep? Zal het de indruk wekken dat het merk niet langer top van de lijn is of dat de innovatie niet langer solide is? Wordt de boodschap van het merk troebel? De prijswijziging kan in feite klanten uit een ander marktsegment aantrekken om het merk te proberen, met als gevolg een korte termijn blip in de verkoop. Maar zullen die klanten het echte doelwit zijn? Zullen hun aankopen de oorspronkelijke markt van het merk afschrikken?
De truc is om grip te krijgen op hoe een merk presteert op alle tien de attributen en vervolgens elke stap vanuit alle mogelijke perspectieven te evalueren. Hoe zal deze nieuwe advertentiecampagne de prijsperceptie van klanten beïnvloeden? Hoe zal deze nieuwe productlijn de merkhiërarchie in onze portfolio beïnvloeden? Winst deze aanpassing in positionering voldoende terrein om eventuele schade te compenseren als klanten het gevoel hebben dat we inconsistent zijn geweest?
Je zou denken dat het monitoren van de merkprestaties niet noodzakelijkerwijs in de vergelijking wordt meegenomen. Maar zelfs een effectieve bewaking van de merkprestaties kan negatieve gevolgen hebben als je gewoon door de moties heengaat of niet resoluut doorgaat met wat je hebt geleerd.
De ervaringen van Levi-Strauss zijn veelzeggend. In het midden van de jaren negentig heeft het bedrijf een uitgebreid systeem voor het meten van de merkkwaliteit ontwikkeld. Praktisch vanaf het moment dat het systeem werd geïnstalleerd, wees het erop dat het merkimago begon uit te glijden, zowel in termen van de aantrekkingskracht van Levi's strak passende vlaggenschip 501 merk van jeans en hoe eigentijds en cutting edge het algemene merk van Levi's was. De jongerenmarkt ging voor een veel baggere look; concurrenten waren er snel bij om de leemte op te vullen. Levi's reageerde echter traag door een interne reengineering en kwam met ondergefinancierde, transparante en trendy reclamecampagnes die geen weerklank vonden op de jonge doelmarkt. Het marktaandeel in de jeanscategorie daalde in de tweede helft van de jaren negentig. Het resultaat? Levi's heeft zijn decennialange relatie met reclamebureau Foote, Cone & Belding beëindigd en probeert nu nieuwe producten en nieuwe reclamecampagnes te lanceren. Voor Levi's was het systeem niet genoeg; misschien als het zich dichter bij andere brandingprincipes had gehouden en zich had geconcentreerd op het innoveren en relevant blijven voor zijn klanten, dan had het beter gebruik kunnen maken van de gegevens van zijn marktonderzoek.
Negatieve voorbeelden en waarschuwende woorden zijn er natuurlijk in overvloed. Maar het is belangrijk om te erkennen dat in sterke merken de top tien eigenschappen een positief, synergetisch effect hebben op elkaar; uitblinken in het ene kenmerk maakt het makkelijker om uit te blinken in het andere. Een diepgaand begrip van de betekenis van een merk en een goed gedefinieerde merkpositie, bijvoorbeeld, sturen de ontwikkeling van een optimaal marketingprogramma. Dat kan op zijn beurt weer leiden tot een meer passende value-pricing strategie. Ook het opzetten van een effectief systeem voor het meten van merkkwaliteit kan helpen om de betekenis van een merk te verduidelijken, de reacties van consumenten op prijswijzigingen en andere strategische verschuivingen vast te leggen en het vermogen van het merk om relevant te blijven voor consumenten door middel van innovatie te monitoren.