Hujroh - Forum Pesantren Indonesia Alumni Pesantren Indonesia Forum      Misi Hujroh
 

Main juga kesini sul:
The Ghurfah Kisah Sukses Alumni Alumni di Luar Negeri Bisnis Online Hikayah fi Ma'had Railfans Dunia Pesantren Ekonomi Islam
Forum  Bisnis & Kerja  Jurnalistik 
Uw Klanten Kwellen (Ze Zullen Het Geweldig Vinden)
Pages: [1]

(Read 123 times)   

Co Hujroh

  • Abadan fi Ma'had
  • ***
  • Co Hujroh No Reputation.
  • Join: 2018
  • Posts: 2084
  • Logged
Uw Klanten Kwellen (Ze Zullen Het Geweldig Vinden)
« on: 07 Aug, 2019, 00:16:41 »
Uw Klanten Kwellen (Ze Zullen Het Geweldig Vinden)

Samenvatting
In THE PAST DECADE hebben marketinggoeroes gepleit voor klantgerichtheid, klantgerichtheid en een nog huiveringwekkender klantgerichtheid. Maar volgens marketingprofessor Stephen Brown is de klantenrage te ver gegaan. In dit artikel pleit hij voor "retromarketing" - een terugkeer naar de tijd dat marketing erin slaagde om klanten te kwellen in plaats van ze te kwellen. Aan de hand van levendige voorbeelden laat Brown zien dat veel recente consumentenmarketing staatsgrepen beslist niet klantgericht zijn geweest. In plaats daarvan hebben ze zich gebaseerd op vijf basisprincipes voor retromarketing:
Exclusiviteit. Retromarketing schuwt het moderne marketingvoorstel van "hier is het, er is genoeg voor iedereen" door het tegenhouden van voorraden en het uitstellen van de voldoening. U wilt het? Dat kan niet. Probeer het later nog eens, vriend.
Geheimhouding. Terwijl de moderne marketing is up-front en transparant, retromarketing zwelgt in mysterie, intriges en geheime operaties. (Denk aan de klassieke "geheime" recepten die hebben geholpen om allerlei soorten comestibles te verkopen.) De sleutel is ervoor te zorgen dat het bestaan van een geheim nooit geheim wordt gehouden.
Versterking. In een wereld van onophoudelijk commercieel geklets is versterking van vitaal belang, en het kan op vele manieren worden geïnduceerd, van mysterie tot belediging en verrassing.
Entertainment. Marketing moet zich afleiden, engageren en amuseren. Het gebrek aan entertainment is het grootste falen van moderne marketing.
Bedrog. Klanten vonden het heerlijk om geplaagd te worden. De trucs hoeven niet uitgebreid te zijn om effectief te zijn; ze kunnen goedkoop zijn. Maar de beloningen kunnen groot zijn als het merk wordt omarmd, zelfs kortstondig, door het publiek.
Managers kunnen verbijsterd zijn over de gedachte om bewust consumenten te dwarsbomen. Maar als de markten echt klantgericht zouden zijn, zouden ze hun klanten geven wat ze willen: ouderwetse, onnodig provocerende marketing.
GET ME WRONG: Ik heb niets tegen klanten. Enkele van mijn beste vrienden zijn klanten. Klanten zijn over het algemeen een goede zaak, mits ze goed voor de wind worden gehouden.
Mijn probleem is met het concept - en ik huiver om het begrip 'klantgerichtheid' te schrijven. Iedereen in het bedrijfsleven van vandaag lijkt het als een door God gegeven waarheid te zien dat bedrijven slechts voor één doel op deze aarde zijn gezet: om toe te geven aan klanten. Marketeers besteden al hun tijd slaafs aan het volgen van de behoeften van kopers en vervolgens nauwgezet producten en standplaatsen maken om hen tevreden te stellen. Als de bedrijfsfuncties Dickens karakters waren, zou de marketing Uriah Heep zijn: smeuïg, alomtegenwoordig, ondraaglijk.
Mijn vrienden, het is te ver gegaan.
De waarheid is dat klanten niet weten wat ze willen. Dat hebben ze nooit gedaan. Dat zullen ze nooit doen. De ellendelingen weten niet eens wat ze niet willen, zoals het succes van talloze afgekeurde producten, van de Chrysler minibus tot de Sony Walkman, duidelijk aantoont. Een hersenloze toewijding aan klanten betekent dat ik ook producten, na-apen reclamecampagnes en stagnatie van de markt.
En klanten willen sowieso niet echt bediend worden. Ik heb het grootste deel van mijn carrière besteed aan het bestuderen van marketingcampagnes en uit mijn onderzoek blijkt dat veel van de marketingprestaties van de afgelopen jaren verre van klantgericht zijn geweest. Of tenminste, de successen zijn voortgekomen uit een dieper begrip van wat mensen willen dan ooit zou blijken uit de ingewanden van een datamijn. Wat mensen ook van hun producten en diensten verlangen, ze willen niet dat de bedrijven die hun producten en diensten op de markt brengen, hun neus bloeden. Ze willen niet dat we ons voor hen ter aarde werpen en beloven om van hen te houden, tot de dood ons scheidt. Ze worden veel liever geplaagd, verleid en gekweld door een heerlijk onverzadigbaar verlangen.
Het is tijd om terug te keren naar een vroeger marketingtijdperk, naar de tijd dat marketeers de wereld met creativiteit en stijl regeerden. Het is tijd om de slangolie weer uit te breken. Het is tijd voor retromarketing.

Retro Schok

Retromarketing is gebaseerd op een eeuwige waarheid: marketeers, zoals meisjes, krijgen meer door hard te spelen. Dat is het tegenovergestelde van wat voor moderne marketing geldt. Tegenwoordig willen marketeers het leven voor de consument eenvoudig maken door goederen tijdig en efficiënt op de markt te brengen, zodat ze beschikbaar zijn waar en wanneer ze gewenst zijn, tegen een prijs die mensen bereid zijn te betalen. Kan er iets saaier zijn? Daarentegen zorgt retromarketing ervoor dat ze daarvoor werken, door de beschikbaarheid te beperken, door de bevrediging uit te stellen, door de verwachtingen te verhogen, door een raadselachtige sfeer van onbereikbaarheid te bevorderen. Het dient de vraag niet, maar creëert het.
Zoals marketingstrategieën zeggen, "Bel ons niet, we bellen u" is ongeveer zo ver verwijderd van de huidige klant-knuffelnorm als je je maar kunt voorstellen. Maar het past in deze tijd. We zitten immers midden in een heuse nostalgische hausse, een feit dat de meeste succesvolle productontwerpers en adverteerders niet uit het oog verliezen. Retro is overal, of het nu gaat om Camel Lite's serie pseudonostalgische posters (een met leer beklede vliegende aas die oplicht met een Zippo); Keds' televisiecommercial voor zijn ouderwetse gymschoenen (opnieuw ontworpen, natuurlijk, voor de veeleisende consument van vandaag); de McDonald's uitrol van retrofit diners (die tafel service en 1950's favorieten zoals aardappelpuree en jus bieden); Disney's Celebration, een nieuwe oude stad in Florida, net als de oude stad in Florida, net als de stad die nooit heeft bestaan (buiten de Hollywood-studio achtergronden), of Restoration Hardware, een landelijke winkelketen die bijgewerkte replica's van ouderwetse inrichting, beslag en meubilair verkoopt (perfect voor het opnieuw inrichten van die Rockwelliaanse koloniale in Celebration). Retro chique is de rigueur in alles, van camera's, koffiepotten en radio's tot broodroosters, telefoons en koelkasten. Retro achtbanen, stoomtreinen, luchtschepen, motorfietsen en ballenparken zijn in opkomst, evenals reproducties van sportuitrusting uit vroegere tijden. Tikibars zijn terug, polyester jumpsuits liggen te spartelen op de catwalks, shagtapijt wordt in de meest smaakvolle huizen gelegd en retro-auto's, zoals de PT Cruiser en de nieuwe T-Bird, draaien de hoofden van de mensen door het hele land. Het is
bereikte het punt, zegt komiek George Carlin, waar we geen dejavu vu ervaren, maar vuja de-die zeldzame momenten waarop we een ongewoon gevoel hebben dat wat we meemaken nog nooit eerder is gebeurd.
Mensen zijn niet alleen sukkels van ouderwetse goederen en diensten, ze verlangen ook naar de marketing van vervlogen tijden. Zij missen eigenlijk de dagen toen een transactie slechts een transactie was, toen ze een stuk zeep kochten.
betekent het aangaan van een levenslange waarde relatie. Ze zijn op hun hoede voor CRM-geïnspireerde tactieken, die neerkomen op stalken, maar ze waarderen de echte transparantie van een schaamteloze huckster. Retro-marketing erkent dat de consument van vandaag niets anders is dan een marketingspecialist. Noem het postmodern, maar mensen genieten van de ironische kunst van een goed uitgekiend verkooppraatje. Het beste van retromarketing raakt de consument met de moeilijkste van de verkoop, terwijl hij de grap aan zijn trekken laat komen. (Zie "Tijd voor een New Motown Revival" aan het eind van dit artikel.)